• img-book

  Tim i Dasti


 • img-book

  Tragična pustinja / Veliki rodeo


 • img-book

  Benoa je osamnaestogodišnjak srpskog porekla, rođen u Francuskoj. Nakon sukoba sa zakonom, njegov otac odlučuje da ga pošalje kod dede u Srbiju. Međutim, Benoa dedu ne zatiče živog i prinuđen je da se sam snađe u zabačenoj vojvođanskoj varošici, upoznajući lokalne karaktere i kroz druženje s njima život u Srbiji sredinom druge decenije 21. veka.


 • img-book

  Druga decenija 21. veka… Sjedinjene Američke Države su se raspale; Rusijom vladaju tajkuni, koji su podelili zemlju; Evropska unija je blokirala svoje granice i onemogućila ulazak milionima migranata. Srbija je ostala izolovana zemlja bez centralne vlasti. Njom besciljno tumaraju hiljade izbeglica, pokušavajući da prežive i ilegalno uđu u neki od gradova. Gradovi-države, među kojima je i Novi Sad, opasani su zidinama i bodljikavom žicom, kako bi sprečili da bilo ko uđe u grad. Gradom, kojim vlada desničarska vlada, lutaju fanatične religiozne grupe koje najavljuju smak sveta, za sve okrivljujući ljude koji su različiti. U takvom svetu odrasta i student istorije Ognjen Tišma.Nakon skorašnje erupcije vulkana, danima pada kiša, preteći da poplavi grad… Uz sve to, u gradu se spremaju izbori…


 • img-book

  Novi Sad, 2050. godina. Grad je razoren nakon višegodišnjeg građanskog rata u kojem su stradali i roditelji petnaestogodišnjeg Tita. On živi sa dedom koji mu priča priče iz svog detinjstva, čiji je glavni junak Tito po kome je  mladić dobio ime. On uglavnom odrasta na ulici družeći se sa opasnim momcima. Ali − nakon što sazna da u gradu postoji ilegalni pokret otpora prema vlastodršcima koji se neprestano bogate dok narod umire od gladi, Tito odlučuje da im se pridruži. Čeka ga surova borba na život i smrt…


 • img-book

  Mala kreja u mračnoj, mračnoj kući…Ptičica, sitna i veoma uplašena, živi samotnjačkim životom, izolovana od svih, u ogromnoj, jezivoj staroj kući, sin svoje onemoćale, spoljašnošću uplašene, majke. Radoznao, ali prestravljen od onoga što vreba napolju, nikada nije izlazio van kuće, a nikada i neće − ako se njegova majka pita!


 • img-book

  U rutinskom, trivijalnom svetu naše svakodnevice Miloš je sasvim običan dečak koji bezbrižno izrasta u mladića. On ima 16 godina, živi u okrnjenoj porodici baš kao i mnogi njegovi vršnjaci. Majka mu je prezaposlena, uvek u zakašnjenju. Otac je nestao tokom rata na Kosovu. Miloš ide u srednju školu, kao većina đaka nije previše savestan i zainteresovan za učenje i ispunjavanje svojih obaveza. Zadivljen i, možda, zaljubljen u atraktivnu profesorku. Kad ne misli na školu on je veseo dečko sa mnogo drugara, ljubitelj je kompjuterskih igrica. Rečju, sasvim prosečno dete, ni po čemu izuzetno. Ipak, u samo jednom danu Miloš postaje svestan čudnih pogleda upućenih mu ispod oka da bi malo kasnije susreo klošara koji ga upozorava da je ceo svet protiv njega. Zbunjen, vraća se kući gde ga posećuje nezvani gost i donosi mu neobične darove. Potom stiže drug sa novom, hit igricom. Ali umesto zabave začuju se pucnji.


 • img-book

  Strip priča počinje na kraju 2024. godine i uoči Nove 2025. godine u Novom Sadu „mada bi mogao da bude i bilo koji drugi grad…“. Vreme jedva da se može nazvati „bliskom budućnošću“ tako da u pojavnom obliku tih dana skoro da nema razlike u odnosu na našu, čitalačku sadašnjost. Jedino ozbiljnije odstupanje je masovna potrošnja leka „Fragnilan“ koji je svojevrsni pandan „piluli sreće“ koja rešava sve probleme konzumenata. A kako je problema – stvarnih ili onih umišljenih, nastalih iz bolesnih ambicija i dekadentno-hedonističke razmaženosti – bezbroj i zarada na „Fragnilanu“ je basnoslovna što bogate čini još bogatijim, moćnijim i oholijim. No, takvo se stanje stvari podrazumeva i prihvata. Dakle, kakav god da je, svet se kotrlja uhodanim tokovima. U njemu živi i profesor Sveto Krčmar koji je na ivici snaga. Zaokupljen je poslom, na pragu velikog otkrića i u stalnom je sukobu sa suprugom koja od njega očekuje jedino novac za svoje kaprice. Sin se odavno odmetnuo od porodice i imperativa „funkcionalnog, aktivnog potrošača“ i živi kao klošar.


 • img-book

  Prvi Petrovi radovi objavljeni u Stripoteci najavili su ga kao vanserijskog talenta. Počevši saradnju sa tada već iskusnim crtačem i scenaristom Dudom Vukojevim, Petar se opredelio za formu humorističkog strip-kaiša. Pišući scenarija za Krampija, Duda je samo primenio svoje veliko iskustvo koje je stekao radeći svoje junake koje je objavljivao u Stripoteci, koje je Petar obogatio crtežom urađenim u najboljoj tradiciji francuskog stripa (najviše se osetio uticaj Uderzoa, pre svega u prefinjenoj liniji, a donekle i u stilizaciji). Kasnije, Krampi se pojavljivao i u formi cele strane, ali je montaža slika ostala u okvirima klasične kaiš-table.Kreker Kid je doneo slobodniju montažu strip-table. Mada je početnu, izrazito karikaturalnu, stilizaciju iz Krampija Petar prilično ublažio u Kreker Kidu, gde se pozitivan uticaj Uderzoa još više osetio, istovremeno je ta stilizacija delovala dosta ujednačenije. Proporcije glavnih likova bile su stabilno vođene kroz celu epizodu, dinamika svake table je nagoveštavala njegovo približavanje realističkoj formi crteža i slobodnoj montaži strip-table koju su u to vreme najviše zastupali španski crtači.


 • img-book

  „P.S.“ je obično-neobična priča o ratu koji se nije dešavao drugima, na nekim nepoznatim, dalekim teritorijama jer se, pre samo par (kratkih) godina, vodio ovde, među nama, u kojem su svi bili potencijalne žrtve, u bilo kom trenutku i na bilo kom mestu, ma kako ono pitomo izgledalo.A sve se to dešavalo u zemlji u kojoj su još uvek, među meštanima seoceta izgubljenog u ravnici, živi oni koji su zapamtili prethodni rat i njegove žrtve. Sećanje na te godine nije izbrisano. I stratišta su ista, iste jame ili duboke vode.Ova sudbinska datost, od koje se, kao od kletve, ne može pobeći, obrušiće se na dva nevina, vragolasta dečaka nesposobna da joj se odupru ili umaknu. Jer, usud ima svoje puteve koji ukrštaju žrtve i dželate. Sticaj okolnosti bespovratno je fatalan: s jedne strane su okoreli ljudi koji obavljaju prljave poslove, s druge deca; s jedne strane profesionalci, s druge oni koji još nisu ni zakoračili u život. Jedni jedva da će se obazreti kada im se naredi da ubiju, drugi su žrtve po prirodi stvari.


 • img-book

  Ostrvo u severnim morima trebalo je da bude privremeni dom naroda cara Jovana Nenada koji je, pred nevernicima, izbegao iz Južne Panonije nameran da stigne do bratske Rusije. Sudbina je pak htela drugačije te je usputna stanica postala trajno mesto boravka, nazvano Nova Panonija.U teškim vremenima, pod stalnom pretnjom od napada susednih Neneca i raznih pljačkaša, malom, siromašnom zajednicom vlada despot koji je uveo surovo pravilo po kome su žene muškarci, dok muškarci postaju žene u jesenjoj ceremoniji. Starci su proterani u selo prokletih da tamo iščekuju svoju smrt, crkva je pokorna vlasti koju štiti moćna garda žena ratnica.